50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Veroordeling bezit atoomwapens leidt tot controverse3 DEC 1965
Het 2e deel van het herwerkte schema 13 wordt uitgedeeld in de aula en leidt tot controverse. Nummers 80 en 81 van de tekst veroordelen namelijk niet alleen het gebruik, maar ook het bezit van atoomwapens. Amerikanen en sommige Belgen zijn tegenDe Amerikaanse bisschoppen zijn tegen zo’n veroordeling omdat het bezit van atoomwapens volgens hen toelaat om de vrede met de Sovjet-Unie te bewaren. Uit tijdsdocumenten blijkt dat ook de Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel P. Poswick en de Brugse bisschop Mgr. De Smedt tegen zo’n veroordeling gelobbyd hebben. Wens om vreugde en hoop te zijn voor de wereld haalt hetDe Amerikaanse kardinalen Spellman en Shehan roepen aanvankelijk op om non placet (niet akkoord) te stemmen. Na een verklaring van Garrone en Schröffer die de tekst wat afzwakt, wordt het incident bijgelegd en wijzigen Spellman en Shehan hun negatief stemadvies. Op 6 december krijgt schema 13 nog 251 tegenstemmen. Bij de finale stemming tijdens de publieke zitting op 7 december zijn dat er nog maar 75. 2309 Concilievaders stemmen voor de wens om vreugde en hoop (Gaudium et spes) te zijn voor de wereld. Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel P. Poswick getuigtPolitiek verslag van 16-11-1965. Bestemmeling Paul Henri Spaak (Belgisch Minister van Buitenlandse Zaken).
Nota van 17-01-1966:
P. Poswick. Un journal du concile. p.610-612. Reacties
|
Dag na dag |